Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rekviem brandýsské nemocnice

Nabitý sál Senátu byl dnes při veřejném slyšení petice k zachování brandýsské nemocnice, kterou podepsalo 11 030 obyvatel. Petice požaduje zachovat interní, novorozenecké, chirurgické a gynekologicko-porodnické oddělení. Záměrem ministerstva a pojišťoven je LDN.

Mgr. Stanislav Huml

Historický exkurz

Úvodem jsme se od současného majitele ing. Švihovského dozvěděli historii privatizace, kterou pod vedením Středočeského krajského úřadu realizoval tehdejší hejtman Petr Bendl (ODS). V roce 2007 byla nemocnice prodána za 7 800 000 Kč s tím, že za novým majitelem šly dluhy ve výši 27 000 000 Kč. Majetek nemocnice však byl hodnocen částkou 70 000 000 Kč, zbývalo tedy 50 000 000 Kč na rozvoj nemocnice. Podle ing. Švihovského však byla celá tato částka vyvedena z nemocnice, prodány objekty, jako např. poliklinika Čelákovice a pozemky ve městě. I ředitel VZP na slyšení prohlásil, že nemocnice byla vytunelována!

Součástí prodejní smlouvy mezi krajem a PP Hospitals Dačice byly podmínky: bez souhlasu kraje nelze prodat majetek a zařízení mělo do června letošního roku zajišťovat zdravotní péči v rozsahu před privatizací. Za tři roky do roku 2010 stihla parta majitelů Nesnídal a Vojtíšek prodat vše, co bylo možné prodat, neinvestovali nic, dluhy vzrostly na 62 000 000 Kč a firmu prodali současnému vedení nemocnice. Petr Švihovský na slyšení uvedl, že při prodeji nedostali úplné účetnictví a tak skutečné dluhy nebyly 62 000 000 ale 90 000 000 Kč. Za odpovědné na půdě Senátu tvrdě označil kromě minulých majitelů i politiky ODS Petra Bendla a Petra Tluchoře. Podle mých nformací bylo na jaře letošního roku podáno trestní oznámení, protože jde o vládní politiky je řízení laxní. Dnes několik diskutujících vyjádřilo přesvědčení, že justice případ vyřeší. 

Problémy současnosti

Nemocnice se potýká s velkými problémy s platbami VZP, která se podle všeho chová nestandartně. Ač na slyšení byly předloženy zápisy z kontrolních nálezů jejich kontrolorů, kde je jasně uvedeno, že personálně i vybavením nemocnice VYHOVUJE, platby jsou z důvodů nevyhovujících stejných ukazatelů kráceny. Přítomný ředitel VZP Horák a náměstek ministra zdravotnictví Volák však oba prohlásili, že případné zrušení oddělení, o které petentům jde, nebude díky sporům z minulosti, ale s ohledem na budoucnost.

Memorandum zdravotních pojišťoven z června letošního roku, posvěcené ministerstvem, stanovuje nová pravidla pro sítě nemocnic v ČR. Nastartováno bylo díky lékařským odborům a akci Děkujeme, odejdeme. Aby bylo na platy, budou se prostě nekompromisně oddělení uzavírat. Argumentuje se, že síť nemocnic je z doby Marie Terezie, kdy se do nemocnice vozili pacienti povozem, dnes jde o rychlejší dopravu a cílem by měla být optimalizace lůžkového fondu (pojišťovny přitom prázdná lůžka neplatí, jen pacienty obsazená), ale hlavně kvalitnější a bezpečnější péče. Náměstek ministerstva se pokusil zbavit odpovědnosti za probíhající dění, když prohlásil, že ministerstvo nemá pravomoc stanovit síť nemocnic, nastavuje jen obecná pravidla. Pokud pojišťovny zajistí kvalitní a dostupnou péči jinde není zrušení krok negativní. 

Tento výrok správně okomentoval předsedající senátor Marcel Chládek. Ministerstvo se nemůže zbavit odpovědnosti. Už tím jak nastaví mantinely odpovědnost má. 

Druhým argumentem pro rušení nemocnic, po moderní a rychlejší dopravě, je nový způsob léčby ve všech medicínských oborech. Převažují jednodenní zákroky, méně invazivní postupy (laparoskopie apod.), což vše snižuje nároky na počty lůžek. Dodávám nikoliv na počet výkonných pracovišť - operačních sálů a navázaného personálu. Ekonomika pak hraje hlavní roli, bez ohledu na požadavky společnosti. Vše zdražuje, výběr na pojistném klesá. 

Co čeká majitele a obyvatele?

V diskusi jsme vyslechli smutné věci. Třeba jak majitel nemocnice dostal od kraje pokutu, že neplní podmínky smlouvy o prodeji (nečinná chirurgie), kterou odmítá VZP hradit. Nebo co bude s vybavením nemocnice ke dni 31.12.2012, kdy jak to vypadá vše skončí a bude u nás ve městě jen následná péče (LDN). Kdo zaplatí propuštěným sestrám a lékařům odstupné? 

Zda bude nemocnice Bulovka, kam naše město spádově spadne, schopna zvýšení o cca 100 000 lidí z oblasti schopna obsloužit, mám vážné pochybnosti. Odpověď na otázku, zda naši lidé nebudouo sedět a čekat až přijdou na řadu po pražácích jsem se v podstatě nedočkal. Zda nejde o systém pokus omyl toto rušení pracovišť, ale propracované rozhodnutí, když již dnes záchranka vozí pacienta po Praze a jedna nemocnice za druhou odmítá příjem pro naplněnost. Položil jsem otázku, zda byla vzata v úvahu bezpečnostní rizika, když v regionu je chemička Spolana a úsek R 10 zásobuje nemocnici díky dopravním nehodám. Jak se bude řešit situace při kumulaci nehod nebo hodně zraněných při nehodě autobusu. Odpovědí je stanovisko náměstka, že vážné úrazy patří na traumatologická centra, tedy do kvalitního ošetření. Souhlasím, ale to platí pro nejtěžší pacienty. Co ti s lehčím zraněním? Budou čekat nekonečné hodiny, až na ně přijde řada. V těch centrech bude dost lékařů, navýší se počet pracovišť? Obávám se, že ne.

Nejhorší na všem je, že kroky, které činí tato vláda - pojišťovny mne nezajímají - jsou kroky nevratné. Jakmile se nemocnice zruší, odejde personál, zruší se operační sály, ve službě tam po pracovní době nebude lékař nebo nedostatečný počet a nikdo to zpět nevezme.

Naši předkové nebyli blbci, když síť nemocnic budovali. A nebyla to jen otázka rychlosti dopravy. Petice bude projednána na plenárním zasedání Senátu. Dnešní jednání bude dostupné na internetových stránkách Senátu. 

Autor: Stanislav Huml | pondělí 10.9.2012 15:45 | karma článku: 20,28 | přečteno: 1500x
  • Další články autora

Stanislav Huml

Kalašnikov volby nevyhrává

Je to trochu jinak, než píší média, jako ostatně vždy, a prezident odpovídal obecně, dokonce o sobě. A byl to evidentně vtip. Trochu jednodušší, ale stále jen vtip.

26.1.2016 v 22:49 | Karma: 41,64 | Přečteno: 2179x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Huml

Jde o bezpečnost nebo o prachy?

Nášivky s reflexními prvky byly shledány účinnějšími než aktivní osvětlení. A věta "Cestující, který ve vozidle stojí, přidržuje se za jízdy zařízení vozidla k tomu určených," byla shledána dostatečnou.

9.12.2015 v 21:29 | Karma: 25,97 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Nacista nebo vlastenec? Imigrace a islám.

Hledám svůj vlastní postoj a snažím se pochopit i všechny kolem sebe.Proč ten strach, a je reálný? Jak z toho ven a je ještě čas? Je nějaké východisko? Nemlžím a snažím se nalézt pravdu v historii. Budu teď hodně otevřený.

8.11.2015 v 23:43 | Karma: 46,24 | Přečteno: 8125x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Bartuška to tak nemyslel, tvrdil Klvaňa v pořadu Máte slovo.

Schvalování masových vražd v Oděse to prý rozhodně není, nic takového bartuškův výrok neobsahuje. Tvrdili pánové Klvaňa a Vondra. Nu pojďme si jej podrobněji rozebrat. Důkaz je ve výroku samém a nejen v něm.

1.5.2015 v 1:05 | Karma: 44,82 | Přečteno: 7706x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Oděsa 2014 Memento

2. května to bude rok, kdy jsem šokován sledoval videa z Oděsy, ukrajinského města, kde parta grázlů vraždila ukrývající se civilisty v Domě odborů. Zapalovala je molotovými koktejly a když se snažili uniknout oknem stříleli po nich, ty kteří skočili byli dobíjeni na chodníku. Strašné odporné zvěrstvo.Žádní zelení mužíci, ale obyvatelé Oděsy byli vražděni bandou lidí se zakrytými tvářem i, kteří předtím pochodovali kryti policií po městě.

29.4.2015 v 22:46 | Karma: 36,53 | Přečteno: 2061x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4066x
Poslanec, hájící zájmy občanů.

Seznam rubrik