Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zákeřnější a prohnilejší proti prohnilým

Dva autoři obohatili podzimní trh novými knihami, svázanými s jedinou politickou stranou. Kometou, která na nebi politiky vylétla nahoru a rychle zhasla. Michal Viewegh a Jaroslav Kmenta každý jiným způsobem popsali poměry ve straně Věci veřejné. Nechcete-li přijít o iluze, raději je nečtěte. Dostanete přesný obraz reality, která se před mýma očima odkrývala jen pomalu a postupně. Byť se podařila odhalit jen špička ledovce, jsou to fakta drsná, neuvěřitelná a varující.

Mafie v Praze

Vieweghova kniha je tak trochu detektivka, tak trochu literatura faktu. Koláž. Četl jsem ji jedním dechem jako žádnou jinou knihu před tím. Mám plnou knihovnu světových autorů detektivek, od nejoblíbenějšího Connellyho, přes Ludluma po Francise. Když se ponořím do děje, většinou nejsem schopen přestat, dokud nedočtu poslední kapitolu. Mafii v Praze jsem četl jedním dechem i když přiznávám, že s úplně jinými pocity. Na rozdíl od klasických detektivek jsem protagonisty příběhu poznával. Jednotlivé zápletky byly z reality života, který probíhá kolem nás. O to více jsem se však do děje ponořil. Kniha mi pomohla upřesnit moje názory na některé osobnosti našeho malého, ale o to dravějšího rybníka. S některými jsem v kontaktu a proto to bylo tak jiné.

Všehoschopní, superguru Bárta

Na tuto knihu jsem čekal s napětím. Jaroslav Kmenta je novinář a autor literatury faktu, který proslul hlavně trilogií o Kmotru Mrázkovi. Z jeho práce v novinách lze vyčíst, že je prototypem člověka, který se nebojí, píše o komkoliv a platí u něj padni komu padni. Kéž by stejně pracovala naše justice. Kniha nezklamala. S důkladností a pečlivostí jsem byl proveden celým příběhem novinářské práce od prvního dne na besedě Radka Johna v Děčíně, po téměř současné dny. Kmenta se vyznal ze stejných pocitů, které jsem měl ze superguru Bárty i já sám. Popisoval jsem doma své dojmy manželce příměrem o houpačce. Chvíli by mu člověk věřil každé slovo, aby druhý den, konfrontován realitou pochopil, jak je to vše vykalkulované, vylhané a zaměřené zcela jiným směrem, než který se předkládá veřejnosti, kolegům i nejbližším. Úžasný manipulátor. Než jsem pochopil, že Bárta lže způsobem, že mu stoprocentně věříte, ztratil jsem mnoho času. Pro někoho budou možná překvapivé i charaktery ostatních v okolí Bárty - Karolíny Peake, Kateřiny Klasnové, Kristýny Kočí či Jaroslava Škárky.

Příběh strany Věci veřejné, politické divize ABL je vážným varováním. V dnešní době lze úspěšně manipulovat veřejným míněním a docílit stavu, kdy zcela pragmatičtí lidé přesvědčí statisíce voličů, aby jim dali svůj hlas na základě vykalkulovaného programu, se zneužitím popularity jedné figurky. Absence politického ukotvení nahradí zaměření na populistická hesla. Skupinka pražských ještě prohnilejších zákeřných prohnilých se může vydat do vlády a začít realizovat své plány na likvidaci těch "jen" prohnilých s jediným cílem. Nahradit je. S metodami dosud nevídanými. Odposlechy, vydírání, sledování, uplácení či fyzické násilí. V takové míře to tady ještě nebylo. Dozvíte se, že jste platili (daněmi) ABL za sledování skupinky poctivých opozičních politiků ve sdružení pro Prahu  11, i jak členka strany, vyrostlé na ochraně dětských hřišť na Praze 1 radí žralokům, jak zlikvidovat jinde v Praze mateřskou školku. Pochopíte, jak černí šerifové pronikli do struktur státní správy i proč to dělají.

Ti, kdo doufali před volbami v roce 2010 ve změnu, nemusí být zcela zklamáni. Změna nastala. I strany, které se dosud chovaly jako demokratické zareagovaly. Na zasedáních Poslanecké sněmovny je to vidět. "Reformní" zákony se schvalovaly v legislativní nouzi. Žádná nebyla a tak je rušil Ústavní soud. Vláda s opozicí vůbec nemluví. Přitom se přijímají změny na desítky let dopředu a je třeba hledat nejlepší cestu nutných změn. Místo toho se omezují práva poslanců i jen hovořit na plénu. Že by premiér nasával praktiky ABL? Nu, deabelizaci rozhodně odflákl.

Smutný je závěr, že je možné, aby strana se sektářskými prvky a kriminálními praktikami pronikla do Parlamentu a ostatní to akceptují. I ryzí demokraté jsou ochotni s nimi vládnout a podivují se, když jim klesají preference. Pokud se rozhodnete knihy přečíst, hodně odvahy.

Děkuji Jaroslavu Kmentovi za korektní práci, osobní statečnost a vytrvalost. Bez něj bychom věděli jen polovinu pravdy. A to říkám s vědomím, že 90% zásadních informací nám stále zůstává skryto.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Stanislav Huml | pátek 11.11.2011 22:39 | karma článku: 27,79 | přečteno: 2099x
  • Další články autora

Stanislav Huml

Kalašnikov volby nevyhrává

Je to trochu jinak, než píší média, jako ostatně vždy, a prezident odpovídal obecně, dokonce o sobě. A byl to evidentně vtip. Trochu jednodušší, ale stále jen vtip.

26.1.2016 v 22:49 | Karma: 41,64 | Přečteno: 2179x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Huml

Jde o bezpečnost nebo o prachy?

Nášivky s reflexními prvky byly shledány účinnějšími než aktivní osvětlení. A věta "Cestující, který ve vozidle stojí, přidržuje se za jízdy zařízení vozidla k tomu určených," byla shledána dostatečnou.

9.12.2015 v 21:29 | Karma: 25,97 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Nacista nebo vlastenec? Imigrace a islám.

Hledám svůj vlastní postoj a snažím se pochopit i všechny kolem sebe.Proč ten strach, a je reálný? Jak z toho ven a je ještě čas? Je nějaké východisko? Nemlžím a snažím se nalézt pravdu v historii. Budu teď hodně otevřený.

8.11.2015 v 23:43 | Karma: 46,24 | Přečteno: 8125x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Bartuška to tak nemyslel, tvrdil Klvaňa v pořadu Máte slovo.

Schvalování masových vražd v Oděse to prý rozhodně není, nic takového bartuškův výrok neobsahuje. Tvrdili pánové Klvaňa a Vondra. Nu pojďme si jej podrobněji rozebrat. Důkaz je ve výroku samém a nejen v něm.

1.5.2015 v 1:05 | Karma: 44,82 | Přečteno: 7706x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Oděsa 2014 Memento

2. května to bude rok, kdy jsem šokován sledoval videa z Oděsy, ukrajinského města, kde parta grázlů vraždila ukrývající se civilisty v Domě odborů. Zapalovala je molotovými koktejly a když se snažili uniknout oknem stříleli po nich, ty kteří skočili byli dobíjeni na chodníku. Strašné odporné zvěrstvo.Žádní zelení mužíci, ale obyvatelé Oděsy byli vražděni bandou lidí se zakrytými tvářem i, kteří předtím pochodovali kryti policií po městě.

29.4.2015 v 22:46 | Karma: 36,53 | Přečteno: 2061x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4066x
Poslanec, hájící zájmy občanů.

Seznam rubrik