Stanislav Huml

Až 150 na dálnici, ale jen někde

29. 04. 2015 21:32:52
Na dálnici až 150, jinde až 110 – ale pozor ne celoplošně. Stále platí omezení rychlosti na 90/130, jen jsme schválili možnost správci komunikace, aby za podmínek, kdy nedojde k ohrožení ostatních účastníků silničního provozu, na bezpečném úseku, zvýšil rychlost jízdy o 20 km/hod.

Byla doba, kdy na dálnicích platilo omezení na 90 a pohybovaly se tady zpravidla auta typu Trabant a podobná. Pak někdo našel odvahu a zvýšil rychlost na 110. Pak někdo našel odvahu znovu a zvýšil rychlost na 130. Myslím si, že to opravdu nesouvisí s nehodovostí. Dnešní auta jsou technologicky opět na vyšší úrovni a nastala doba na to, aby se na některých úsecích rychlost na 150 zvýšila.

Nehodovost je smutný jev. Zabíjí každoročně stovky lidí v ČR a tisíce v Evropě. Mnohdy si smrt zaviní řidič/chodec sám. Lze ovlivňovat legislativou, prevencí a tresty. Nepřiměřená rychlost mnohdy zabíjí, ale nepřiměřená rychlost není totéž co rychlostní limit. Někdy i třicítka je nepřiměřená i když smíte jet třeba 70.

Dali jsme ministerstvu možnost. Nemusí ji využít. A současně stále platí ustanovení, že maximální povolená rychlost na dálnici je 130. Dodnes nebylo zákonem povolena ani vyjímka. Pokud projde zákon celým legislativním procesem, bude to jinak.

Autor: Stanislav Huml | karma: 12.95 | přečteno: 561 ×
Poslední články autora