Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaroslav Hašek by nevěřil vlastním očím

Císař pán je vůl řekl Vlasta Burian. Hašek ve svém Švejkovi rozjímal o mušinci na obrazu mocnáře. Svým inteligentním humorem se vypořádali s mocnářstvím. Dnes by koukali a nejsem si jist, zda by s posunem kultury společnosti souhlasili. I když kdoví? Životopis Haška je plný rozporů.

Hašek si dělal legraci ze stavu, kdy v mocnářství ani v hospodě mezi přáteli nebylo možno svobodně mluvit natož urážet císaře. chcete-li hlavu státu. Stav, kdy se ve sdělovacích prostředcích (weby různých kvalit patří mezi ně) v klidu nepíše jen kritika, ale hrubé urážky demokraticky zvolených představitelů státu, ať jsou to prezidenti bývalí tak současní, by Haška pravděpodobně nepotěšil. O inteligenci mnohých pisatelů či tvůrců "uměleckých" děl, lze navíc úspěšně pochybovat.

Při čtení Švejka jsem se smál. Při sledování některých rádobyuměleckých děl či článků, dehonestujících současné prezidenty, tuto pohodu nepociťuji.  V jedněch vyvolávají radost a současně zvyšují agresivitu a nenávist - to jsou odpůrci, v druhých, v lepším případě, vztek. Rozhodně společnost neuklidňují.

Jsem dopravák, s dlouholetou praxí vyšetřování dopravních nehod. Mrtvých jsem viděl tolik, že to ani nespočítám. Vím, jak je za volantem nežádoucí agresivita a důležitá pohoda. Závidím proto Němcům jejich právní úpravu, která zakazuje, a velmi přísně postihuje, urážky mezi řidiči. Za zvednutý prostředníček (topolánkova jednička) je přísná pokuta. Urazit verbálně policistu v Německu - zkuste to. A Německo není totalitní stát - moje sdělení speciálně pro redaktorku Novy p. Zuzanu Štíchovou - přesto tam tyto zákazy a tresty prostě platí.

Žijeme v digitální době, kde díky internetu máme obrovské možnosti. Máme svobodnou možnost získat informace odkudkoliv a téměř on-line. Važme si toho. Říkejme co si myslíme. Nebojme se podepsat pod svá sdělení. Važme si všech, který mají odvahu ta sdělení veřejně publikovat. Kritika je zdravá. Pro odpůrce kritiky - opřít se můžeme jen o to, co klade odpor. To co před vámi v poslední chvíli uhne většinou způsobí váš pád. Platí to při chůzi a kupodivu i ve vztazích - ti co uhýbají a nejsou schopni kritiku slušně a kultivovaně sdělit kritizovanému, většinou pomlouvají za zády a v příhodné chvíli vám vrazí kudlu do zad.

Pokud budeme pálit české vlajky, házet na prezidenty rajčata, psát o nich ve veřejném prostoru sprosté a brutálně vulgární urážky - platí jak o Zemanovi, tak o Havlovi či Klausovi - vypovídá to mnohé o nás. Zhrubli jsme. Přestali jsme si vážit své vlastní státnosti, sebe sama. Nová generace se bude  chovat ještě o stupínek agresivněji. Přiznávám, že tento stav mi vadí a otevřeně jej budu kritizovat. Stejně jako daňové podvody spáchané fiktivním přihlášením v Monaku, nebo pokusy o rozpoutání velké války.

A už vůbec nechápu některé novináře. Jeden den kritizují prezidenta, který přeloží do češtiny název "hudební" skupiny a druhý den se zastávají a oslavují ty, kteří jsou významně vulgárnější. Nu ať to slovo řeknete anglicky nebo česky, je to pořád jedna a ta samá "věc".  Díky za edukaci pane prezidente se patří odvětit. Když jsem v předvánočním rozhovoru s PL sdělil svůj názor na vulgarity ve veřejném prostoru, na novinkách to zopakoval, byl jsem převčírem v upoutávce TN na Nově a redaktorka s klidem ve svém komentáři prohlásí, že chci omezit kritiku. Absolutně v rozporu s tím, co jsem prohlásil v PL, na Novinkách i na záznamu z našeho telefonického hovoru, který nahrála bez mého vědomí a odvysílala. Jasně tam říkám to, co jsem i dnes napsal. Nejsem proti kritice kohokoliv, jen mi vadí vulgarity. Asi neumí česky a nechápe rozdíl mezi kritikou, urážkou či vulgárním projevem. Jsem zvědav, kdy každá reportáž o ostatních politicích bude končit jejich životopisem. Já na svůj jsem hrdý a nestydím se za něj. Nikdy jsem nekradl nepodváděl ani neudával. 

Komentáře pod tímto článkem samozřejmě otevřu. Zkuste mi oponovat slušně a kultivovaně. Nebo už jste to opravdu zapomněli?

Všem přeji klidné a ve zdraví prožité Vánoce. A Štastný, doufejme že mírový, Nový rok 2015.

Autor: Stanislav Huml | pátek 19.12.2014 16:26 | karma článku: 35,10 | přečteno: 2427x
  • Další články autora

Stanislav Huml

Kalašnikov volby nevyhrává

Je to trochu jinak, než píší média, jako ostatně vždy, a prezident odpovídal obecně, dokonce o sobě. A byl to evidentně vtip. Trochu jednodušší, ale stále jen vtip.

26.1.2016 v 22:49 | Karma: 41,64 | Přečteno: 2179x | Diskuse| Ostatní

Stanislav Huml

Jde o bezpečnost nebo o prachy?

Nášivky s reflexními prvky byly shledány účinnějšími než aktivní osvětlení. A věta "Cestující, který ve vozidle stojí, přidržuje se za jízdy zařízení vozidla k tomu určených," byla shledána dostatečnou.

9.12.2015 v 21:29 | Karma: 25,97 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Nacista nebo vlastenec? Imigrace a islám.

Hledám svůj vlastní postoj a snažím se pochopit i všechny kolem sebe.Proč ten strach, a je reálný? Jak z toho ven a je ještě čas? Je nějaké východisko? Nemlžím a snažím se nalézt pravdu v historii. Budu teď hodně otevřený.

8.11.2015 v 23:43 | Karma: 46,24 | Přečteno: 8125x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Bartuška to tak nemyslel, tvrdil Klvaňa v pořadu Máte slovo.

Schvalování masových vražd v Oděse to prý rozhodně není, nic takového bartuškův výrok neobsahuje. Tvrdili pánové Klvaňa a Vondra. Nu pojďme si jej podrobněji rozebrat. Důkaz je ve výroku samém a nejen v něm.

1.5.2015 v 1:05 | Karma: 44,82 | Přečteno: 7706x | Diskuse| Politika

Stanislav Huml

Oděsa 2014 Memento

2. května to bude rok, kdy jsem šokován sledoval videa z Oděsy, ukrajinského města, kde parta grázlů vraždila ukrývající se civilisty v Domě odborů. Zapalovala je molotovými koktejly a když se snažili uniknout oknem stříleli po nich, ty kteří skočili byli dobíjeni na chodníku. Strašné odporné zvěrstvo.Žádní zelení mužíci, ale obyvatelé Oděsy byli vražděni bandou lidí se zakrytými tvářem i, kteří předtím pochodovali kryti policií po městě.

29.4.2015 v 22:46 | Karma: 36,53 | Přečteno: 2059x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4066x
Poslanec, hájící zájmy občanů.

Seznam rubrik