Radnice z opozičních lavic

2. 01. 2014 16:30:00
Startuje rok permanentní volební kampaně. Nejdůležitější budou volby komunální. Na radnicích se rozhoduje o tom, v jakém prostředí budeme žít. Jsem opozičním zastupitelem v největším městě Prahy-východ, Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi. Kousek za Prahou jezdíme po prašných cestách a nemáme kanalizaci na mnoha adresách města. Rozpočet je královský, utrácí se však za mnohé zbytečnosti.

A žít budeme s pískovnou, po vytěžení se skládkou, v intravilánu města. Probošťská jezera a okolí Rada města pod vedením starostů Daniela Procházky, Ondřeje Přenosila, za sekundování Bohuslava Javůrka pronajala těžební společnosti za 0,5 Kč za metr čtvereční na mnoho let (zahrádkáři ač nevýdělečné sdružení platí 4,50). Ve smlouvě Daniel Procházka zavázal město, aby těžaři vytvářelo příznivé podmínky k těžbě tlakem na správní orgány. Neuvěřitelné. Odvolání proti rozhodnutí o těžbě v intravilánu města současný starosta Ondřej Přenosil samozřejmě zapomněl podat.

Snažil jsem se stav napravit a oslovil jsem přímo ministra průmyslu a obchodu s podáním ve věci. Na zastupitelstvu jsem pak inicioval usnesení, které starostu zavazuje podat odvolání, byť opožděné. Ještě, že máme aktivní občany, kteří se odvolali včas a rozhodnutí ještě nenabylo právní moci. Představa, že ve městě bude skládka je podnět k odstěhování. A nemyslete si občané na druhé straně řeky, že se Vás to netýká. Řeka nezabrání hluku, ani prachu, aby Vás neobtěžoval.

Bilancujeme. Jsou utraceny všechny prostředky z privatizace bytového fondu. Všechny a nenávratně. I díky tomu je pozitivní zpráva, že dosud zadlužení města neohrožuje jeho chod. Peníze se však neutrácí rozumně. IT technologie, prostředky na ně, by zasloužily kontrolu. Technické služby města, provozované outsorcingem, je jedna velká černá díra s paušálními platbami za úklid sněhu i když je 10 nad nulou a prší. Radnice kupuje pozemky, které by nikdo jiný nekoupil. Pak se nedivme, že jezdíme po prašných a bahnitých ulicích.

Jedna část města je protěžována před druhou. A tak v Brandýse n/L. se zahrádkářům sebere pozemek, aby mohl stavět pátý obchodní řetězec. Ve Staré Boleslavi se zastavil čas. Je tady jen jedna větší samoobsluha Norma. Zájem developerů je nad zájmem občana. To je filosofie pánů Procházky, Přenosila, Nekvasila a dalších členů rady. Smutné, ale pravdivé.

Před koncem roku bylo zastupitelstvo velmi zajímavé. Měli byste chodit. Jinak se těžko orientujete v nadcházejících volbách. Nenechte si alespoň ujít pořad Reportéři ČT. Štáb již navštívil i naše město a vysílat se bude zřejmě v průběhu ledna.

Autor: Stanislav Huml | čtvrtek 2.1.2014 16:30 | karma článku: 8.53 | přečteno: 438x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Praha a střední Čechy

Michal Merhaut

Když do Kolína přijely tanky…

Zatímco severomořským pobřežím se linuly tóny Kmochových skladeb v podání dechové hudby Veřejného požárního útvaru v Kolíně, do překročení československých hranic prvními jednotkami okupačních vojsk zbývalo jen pár hodin.

23.8.2022 v 9:05 | Karma článku: 14.11 | Přečteno: 182 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Anime, Cosplay, Fursuit, zábava puberťáků?

Možná, že už víte, co se u nás doma děje a jak začal příběh mého života s transgender puberťákem.....

22.8.2022 v 10:27 | Karma článku: 13.58 | Přečteno: 627 | Diskuse

Michal Merhaut

Kolínské jaro 1968

Generační obměna členů KSČ a hospodářské zaostávání Československa za západními zeměmi vedlo v 60. letech k nutnosti reforem a k pozvolnému uvolňování tuhého totalitního režimu.

22.8.2022 v 9:51 | Karma článku: 8.48 | Přečteno: 160 | Diskuse

Michal Merhaut

Reflexe roku 1968 v obecních kronikách

Obecní kroniky zaznamenávají události lokálního významu, ať už je to budování vodovodu, úspěchy místního fotbalového mužstva apod.

21.8.2022 v 10:34 | Karma článku: 12.54 | Přečteno: 250 | Diskuse

Alena Kravarčíková

Vyznání MARKOVI

Moc ráda se zamilovávám. Opakovaně, vášnivě, bezhlavě a neustále se zamilovávám do věcí, barev, lidí, dobrého jídla, vína, měst a zemí, bot, neobvyklých hodinek, knih (ne nutně v tomto pořadí) a do stovek dalších oblastí.

11.8.2022 v 15:24 | Karma článku: 11.21 | Přečteno: 433 | Diskuse
Počet článků 103 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4066
Poslanec, hájící zájmy občanů.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...