Hledá se duch Ústavy

26. 06. 2013 1:10:25
Jmenovat do vlády partu kamarádů proti vůli poslanecké sněmovny není demokratické a určitě rozlobí každého demokrata.

V normální situaci prezident jmenuje vítěze voleb. Proto se snad volby do Sněmovny konají, nebo ne? V roce 2010 to pravicového prezidenta ani nenapadlo. A jmenoval rovnou a bez přemýšlení Nečase. A bylo to v duchu Ústavy. Nečas měl v rukou většinu v Poslanecké sněmovně.

Nečasova vláda udělala mnoho kroků, které byly na samotné hraně Ústavy. Připomínám sloučení mnoha zákonů do jednoho bodu a omezení diskuse ke všem předkládaným zákonům na 10 minut. Když jsem protestoval Nečas i Kalousek se mi vysmívali. Zvýšili tak hranici pro odchod do důchodu i daně. Církevní restituce byly schváleny po půlnoci. Těsně před tím bylo odebráno slovo a vypnut mikrofon mluvčímu poslaneckého klubu. Jednací řád byl prokazatelně předsedkyní sněmovny brutálně porušen.

Dnešní jmenování ing. Rusnoka premiérem je hodnoceno politiky zprava jako proti duchu Ústavy. Chudák duch již dávno utekl. Byl vyobcován.

Prezident nemá právo jmenovat premiérem kohokoliv. Také cítím, že tady něco nehraje. Abych však mohl tento závěr vyslovit a přijmout, musel bych být úplně slepý a hluchý a trpět ztrátou paměti. Musel bych zapomenout, že pravicová vláda Petra Nečase končí z ryze kriminálních důvodů. Ve vazbě jsou 3 exposlanci s podezřením z prodeje mandátu. Zákony, které byly díky tomuto činu přijaty budou velmi pravděpodobně napadeny jako nelegitimní, včetně vzpomínaných církevních restitucí s transferem obrovského majetku. Zneužita byla zpravodajská služba. Personální odpovědnost leží na ODS.

A tak v duchu Ústavy hodnotím dnešní čin prezidenta republiky jako jediný možný. Vítěz posledních voleb (ČSSD) nominaci svého člověka na post premiéra odmítl. Správně a zcela logicky. Jmenovat premiéra z řad ODS? A vládu ve stejném personálním složení jako dosud? Bez jakékoliv sebereflexe? Ministři ze stran, jejichž vrcholní představitelé jsou podezřelí z kriminálních deliktů?

Kdyby se dnešní kritici kroků prezidenta znali s duchem Ústavy, tak sami musí dospět k závěru, že jediný způsob jak situaci po okolnostmi vynucené demisi předsedy vlády za ODS vyřešit, je požádat voliče o nové potvrzení mandátu.

Budoucí vládu ing. Rusnoka tak vnímám jako překlenovací a nepolitickou. Sněmovna není schopna sama vygenerovat jediný možný závěr v duchu Ústavy - očistit se od deliktů se zneužitím vojenské kontrarozvědky a podezření z korupce páchané ve jménu boje s korupcí bez zásahu prezidenta. Návrh na jmenování představitele ODS do funkce premiéra je nečasova vláda bez Nečase. Tato vláda nemůže získat důvěru veřejnosti. Za komunismu koloval vtip o holubech ve vládních funkcích. Vládní představitelé se chovali jako holubi na náměstí. Byl problém, tak se tlesklo. Oni vyletěli a po chvíli si sedli. Byli tam opět všichni jen seděli na jiných místech. Duch demokratické Ústavy to měl a chtěl měnit.

Páni Pospíšil, Kalousek a další dnes velmi úspěšně hrotí situaci. Přehrávají odpovědnost za své činy na druhé, zejména na prezidenta. Mají prý politické řešení. Budiž řečeno, že jejich řešení není politické, ale sprosté. Nereflektující fakta. Jediný politik je údajně odpovědný. Jde o selhání jedince, kterého nahradíme a jedeme dál. Nás se to netýká. Kdyby šlo o úraz, nemoc či jinou podobnou příhodu, pak by bylo toto řešení přijatelné a v duchu Ústavy. Jde-li o kriminální delikty s podezřením na několik představitelů více vládních politických stran, pak pánové sorry. Duchem Ústavy se neohánějte. Kdyby vás potkal, dostanete po papuli jako ten kluk v průjezdu před Sněmovnou. Byl prý drzý.

Autor: Stanislav Huml | středa 26.6.2013 1:10 | karma článku: 26.79 | přečteno: 936x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 30 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 23.45 | Přečteno: 423 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2307 | Diskuse
Počet článků 103 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4066
Poslanec, hájící zájmy občanů.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...