Stanislav Huml

Gratulace Ústavnímu soudnímu dvoru, to se Vám (ne)povedlo

28. 11. 2012 0:01:00
Ústavní soud dnes posvětil, že nedemokratické principy lze tolerovat. Menšina přece nesmí překážet většině. Pravidla lze porušovat. Proč do Sněmovny vlastně chodíme všichni. Ti kterým se nechce, pověří předsedu klubu a bude hlasovat za ně. Jsou to "jen" pravidla, že hlasuje každý za sebe a osobně. Koaliční poslanci hlasující drtivě závazně by mohli dát plnou moc předsedovi klubu a ten by svým jedním tlačítkem obsloužil všechny své ovečky. Ušetřilo by se.

Sloučit nesourodé zákony a omezit na plénu diskusi ke všem 14ti zákonům do jednoho bodu bylo pošlapání ústavních práv. Předsedkyně PS dokonce byla schopna vypnout mikrofon, aby projevu zabránila a to i mluvčímu klubu, který neměl a nemůže mít omezen časový limit.

Taková rozhodnutí, jako bylo vydáno nyní, jsou precedens, který startuje novou éru parlamentarismu. Je velmi komické, že sloučení rozpravy 14ti zákonů do jednoho bodu a časový limit prosadil předseda vlády, který při obstrukcích v době svého opozičního působení byl schopen na plénu hodiny číst telefonní seznam, aniž by mu kdokoliv z levice bránil. Je to paradox doby a vrchol arogance. Letos se k takové ubohosti, aby četl telefonní seznam, nesnížil ani jeden z opozičních zastupitelů. Všechny příspěvky byly k věci.

Rozhodnutí ÚS říká: "I když porušujete zákon, pošlapáváte práva druhých a atakujete tak jejich práva, nic z toho nevyplývá. Vždyť i zákonodárci mohou."

Jednací řád je procesní zákon, soudci ÚS potvrzují, že byl porušen v několika bodech, dokonce byla porušena ústavní práva zákonodárců, ale ovoce, které z tohoto zkaženého stromu bylo sklizeno je zdravé, neshnilé, ale chutné a osvěžující. Brr. Podle mě hodně kyselé a shnilé.

Jsem dopravák a tak si vždy hledám příměr v mém oboru. Vychází mi z toho, že pravidla silničního provozu jsou závazná a i pro policisty zavazující a hodná dodržování, aby se chovali v rámci mantinelů. Když občas použijí maják a projedou se městem 200 km/hod., aby slečně, kterou sbalili a vezou jí z hospody domů udělali radost, tak se vlastně nic neděje. Jen trochu zneužili pravomoc.

Světe div se, ale pro své rozhodování potřebuji slyšet názor ostatních na danou problematiku. A u důležitých zákonů mám potřebu také sdělit svým voličům proč a jak jsem se rozhodl hlasovat. Za 2x10 minut to ke 14ti věcem stihnout nešlo. Stejně jako ohýbání jednacího řádu a jednání Sněmovny ve 20ti hodinových nepřetržitých blocích, včetně nočních hodin mi brání i při dobré vůli udržet pozornost, sledovat ostatní co říkají a plně se soustředit o čem přesně se hlasuje.

Ústavní soud dnešním i budoucím diktátorům poradil jak se chovat, když nebyl schopen v zárodku takové chování postavit mimo zákon a legálním způsobem je potrestat zrušením zákonů schválených podloudně. A za podloudný způsob schválení to v podstatě označil. Z jedovatéhjo stromu není zdravé ovoce. To se učí na právnické fakultě v prvním ročníku pane Rychetský a spol. A vy to víte. Je tohle ještě parlamentní demokracie? Byl soud apolitický a nestranný? To jsou legitimní otázky.

Alespoň, že jste našli odvahu zrušit nucené práce a pár dalších drobností.

Za toto volební období prošla Sněmovna podle pamětníků velkým předělem. Zvyky a nepsaná pravidla neplatí. Platí jediné - nepřekážejte, nezdržujte a neotravujte. My vás stejně neposloucháme. Musíme rychle. Ty zvěrstva musíme schválit teď a rok před volbami už budeme jen hodní, aby volič sklerotik zapomněl a dal nám znova hlas. Smíří se s odchodem do důchodu v 70ti, s vykradeným důchodovým účtem i polovinou půdy ve prospěch církví a zapomene na naše kauzy. Pak se na ně mile usmějeme z bigboardů a TV obrazovky ve studiu u Václava Moravce a vše bude OK. Bude?

Autor: Stanislav Huml | karma: 43.32 | přečteno: 9151 ×
Poslední články autora